top of page
Poza scriitoruluiAlex Tataru

Angajări din sursă externă în Poliție

Lipsa de polițiști cu care se confruntă Ministerul de Interne este generată, pe de o parte, de „marea pensionare” vehiculată pentru finele acestui an de aproximativ 5000 de polițiști și de faptul că de-a lungul timpului sistemul de siguranță și ordine publică a fost subdimensionat.

Astfel, lipsesc din funcții, aproximativ 8.000 de polițiști, 4.000 de jandarmi și 4.000 de pompieri. E nevoie de personal pentru protejarea școlilor, ordinea publică, specialiști în prelucrarea dosarelor sau IT-iști.


Prima soluție este promovarea agenților de poliție în funcții superioare, iar în locul agenților de poliție să vină elevi care sunt absolvenți de școli de poliție, agenți sau ofițeri. O a doua sursă: sunt mulți pensionari care au ieșit tineri din Poliție.


Și ultima sursă de personal este, în viziunea ministrului, o sursă externă. Acesta a decalrat: „Și vă dau un caz, celebru, de la Caracal: cel care a făcut interogatoriul cu Dincă și pe care eu l-am propus dlui președinte Klaus Iohannis pentru decorare este un polițist care a venit din sursă externă, psihologul încadrat în Poliția Română este venit din sursă externă. Avem nevoie de psihologi în Poliția Română, de polițiști cu experiență. Vă dau un exemplu legat de infracțiunile cibernetice: un IT-ist care este bine pregătit și dorește să intre în Poliție și Poliția are nevoie pe acest domeniu, de infracțiuni cibernetice, îl putem lua în Poliție gata pregătit, profesionalizat, și cu o satisfacție financiară pe măsură, că altfel nu vine”


În anul 2016 au fost scoase la concurs câteva mii de locuri pentru angajări din sursă externă pentru a acoperi o parte din deficitul existent la nivelul MAI. Între timp din cauza pandemiei școlile postliceale au suspendat admiterea și stau în continuare sub semnul întrebării viitoarele examene, iar deficitul de personal s-a accentuat.


Pentru informații în premieră despre încadrările din sursă externă te poți abona aici, alegând abonamentul de Membru de Onoare al Smart Pol.

Un alt aspect ce trebuie luat in considerare este și modul actual de pregătire al elevilor din școlile postliceale, care au suspendat cursurile odată cu venirea pandemiei, au fost trimiși să execute practica și au trecut la modelul lecțiilor online.

În aceste condiții nu ne putem aștepta la o majorare a cifrei de școlarizare pentru reducerea deficitului de personal și o soluție viabilă ar fi scoaterea la concurs a posturilor vacante prin examen pentru încadrare directă din sursă externă.


Conditiile legale de recrutare din sursa externa pentru persoanele care intentioneaza sa dobandeasca statutul de politist sau cadru militar in Ministerul Administratiei si Internelor, precum si pentru persoanele care intentioneaza sa sustina examen de admitere in institutiile de invatamant ale Ministerului Afacerilor Interne sunt urmatoarele:

· sa aiba cetatenia romana si domiciliul in Romania;

· sa cunoasca limba romana scris si vorbit;

· sa aiba capacitate deplina de exercitiu;

· sa fie declarat "apt" din punct de vedere medical, fizic si psihic; verificarile privind starea de sanatate medicala, fizica si psihica sunt efectuate de structurile de specialitate ale Ministerului Administratiei si Internelor;

· sa aiba varsta de minimum 18 ani impliniti, iar in cazul candidatilor la concursurile de admintere in institutiile de invatamant ale Ministerului Administratiei si Internelor, sa ii Indeplineasca in cursul anuluiin care participa la concurs;

· sa aiba studii corespunzatoare cerintelor postului pentru care candideaza, iar candidatii la concursurile de admitere in institutiile de invatamant ale Ministerului Administratiei si Internelor sa fie absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat; dovada absolvirii se face cu diploma sau cu adeverinta din care sa rezulte faptul ca au sustinut si promovat examenul de bacalaureat;

· sa aiba un comportament corespunzator cerintelor de conduita admise si practicate in societate;

· sa nu aiba antecedente penale sau sa nu fie in curs de urmarire penala ori de judecata pentru savarsirea de infractiuni, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitatrea;

· sa nu fi fost destituite dintr-o functie publica in ultimii 7 ani;

· nu au desfasurat activitati de politie politica, astfel cum sunt definite prin lege;

· indeplinesc conditiile prevazute la art. 10, alin. 3 din Legea nr. 360/2002 privind statutul politistului , cu modificarile si completarile ulterioare;

indeplinesc conditiile specifice pentru ocuparea prin concurs a functiei publice cu statut special.


În condițiile în care Ministerul Public face deja acest gen de angajări la nivelul Penitenciarelor din țară, varianta sursei externe pare cea mai plauzibilă. Vă vom ține la curent cu privire la deciziile ministerului în acest sens.


Nu uita, poți deveni Membru de Onoare al Sindicatului Polițiștilor Smart Pol și obții informații în premieră despre încadrările din sursă externă prin abonare aici:

323 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page